MIKAELS GUIDE TILL LA

Hej allihopa!

Tänkte jag skulle skriva lite saker som jag lärt mig under mina 2,5 år i Los Angeles och ständigt flygande mellan Sverige och LA. Vi tar det från start med flyget från sverige och sen jobbar vi oss hela resan tills vi är tillbaka i Sverige.

FLYG

Jag har flugit med extremt många bolag nu bla a KLM, British Airways, Air France, SAS och Norwegian. Jag har utan tvekan varit absolut mest nöjd med Norwegian och efter det KLM. Jag tänkte förklara lite varför.

Foto 2014-12-02 15 08 52

Norwegian flyger direkt till Los Angeles helt utan mellanlandningar och gör det dessutom extremt snabbt med sin nya Dreamliner. Jag flyger ofta första klass där och innan ni skriker till så har första klassen på Norwegian varit lika dyr som vanlig ekonomi med till exempel KLM. Att dessutom slippa kliva av, gå igenom säkerhetskontroller igen och allt sånt tjafs är så underbart så jag kan inte ens börja beskriva. När du flyger premium som det heter så har du en liten touchpad där du kan swipa ditt kreditkort och beställa godis och mat samt titta på film och spela spel. KLM är också bra och hamnar på plats två helt enkelt pga flygplatsen i Amsterdam är så jävla nice och mysig och planen serverar hyffsat god mat!

FRAMME I LA OCH LAX

Väl framme i Los Angeles så verkar alltid planet landa samtidigt som en stor del plan som kommer in från asien. Det här innebär EXTREMA köer och här har jag lite TIPS*. I Los Angeles flygplats så jobbar precis som på alla andra flygplatser folk anställda av TSA som står för Transport Security Agency. De här personerna är tyvärr ganska less på dagarna då deras jobb är EXTREMT repetitivt och de kan därför framstå som väldigt otrevliga och med kort stubin. Om du inte svarar på tilltal eller ser till att kön rör sig framåt så kommer de ropa på dig högt tills du reagerar och när du kommit fram till det här havet av människor som jag precis beskrev så kommer de försöka guida dig in i nya köer för att jämställa köerna med varandra. Här kan du dock bli RIKTIGT överkörd om du inte ser upp. Om du har ca 2 svängar kvar innan passkontroll så släpp alltid förbi folk som ska byta kö då de oftast slussas iväg till en mindre bemannad del av passkontrollerna som trots kortare köer kommer ta ca dubbelt så lång tid.

Släpp som sagt förbi folk och/eller insistera på att få stanna i kön du är i för tillfället.

PASSKONTROLL

Innan vi tar själva kontrollen i sig så är det värt att nämna att packa alltid en jävla PENNA! Jag glömmer alltid det och när man ska fylla i det sk ”visa pappret” som flygvärdinnorna delar ut innan landning så sitter jag alltid där som en femåring och får be om en penna. Fyll i den så bra som möjligt. Du behöver bara en om du flyger med din familj/fru om ni har samma efternamn. Annars måste ni göra två separata och helst gå fram en och en till passkontrollen… Annars blir de arga:

Här är nog det jag tycker är värst med att flyga fram och tillbaka mellan Los Angeles och Sverige. Just passkontrollen är extremt jobbig och stressig för mig då jag alltid alltid blir ifrågasatt varför jag ska in i Los Angeles. Nu är det ju så att jag jobbar i Los Angeles så jag svarar enkelt ”Business” på deras fråga ”Business or Pleasure?”. Numera frågar de inte just så utan snarare ”What are you doing in Los Angeles?”. Jag listar lite fler frågor här nedan:

”How long are you staying?” <- och om ska stanna länge -> ”Why are you staying that long? That’s a long vacation. Vacations aren’t usually that long… Where are you staying?”

Se alltid till att ha ett hemresedatum om du är där som turist annars kan du bli nekad ankomst in i landet alternativt så får du gå och köpa en biljett där och då.

BIL BIL BIL

Något som jag slarvat med under mina initiella vistelser i Los Angeles är just bil… Jag och Emelie försökte klara oss utan bil och det funkade absolut… Men det är också för att vi bor i Los Angeles och vardagen infinner sig tillslut där man vill ha nära till allting och kunna handla runt hörnet och träna runt hörnet osv. Det funkade tills vi en dag körde runt lite och insåg att LA är ingenting utan bil så; HYR BIL!

När man hyr bil som jag gör både i Sverige och i LA så gillar jag att använda samma bolag. Här i Sverige så använder jag Budget som även finns i USA. Då kan jag enkelt boka bilen innan jag reser till LA och plocka upp den där direkt efter flygplatsen och lämna tillbaka den på samma ställe. Jag väljer budget för jag har blivit så jävla trevligt bemött av deras personal när jag ringde i sista sekund och behövde boka en bil då den jag hyrt blivit upptagen hos annan firma. Det plus billigare priser såklart.

Budget Biluthyrning Sverige

Foto 2015-01-16 09 37 19

När du hyrt en bil och är klar på LAX (flygplatsen i Los Angeles) så går du bara rakt ut till vägarna utanför flygplatsen och bort till väntstationerna för bussar. Där kommer bussar med olika hyrbilsfirmor som reklam på sidorna. De flesta bussarna går till samma samling biluthyrningsställe så du behöver inte oroa dig eller vänta extra länge i onödan. Fråga bara chauffören så hjälper han dig och säger om du kan åka med honom eller inte.

När du är framme och ska hämta din bil så betalar du i kassan och sen får du gå ut på parkeringen och bara VÄLJA bil. Du har redan valt vilken klass du vill ha så då är det bara att strosa runt, kliva in i den bil du gillar och köra ut från parkeringen. Jag rekommenderar en GPS föresten. Om du inte orkar köpa kontaktkort till telefonen och ladda det för att ha internettrafik så är en GPS bra och pålitlig så det kan vara värt att ta med en sån till bilen. Säg bara till i Kassan så löser dem det.

Det var allt för den här gången så täcker jag lite tips på vad ni bör hitta på när ni väl är på plats i Los Angeles. Saker att se, göra och vad jag personligen rekommenderar.

KRAM på er!